сб. апр. 20th, 2024

Противоречивата България: енергийни проекти с Русия бяха замразени за малко

Българските власти в петък успяха да замразят, а след това отново да размразят два от трите руско-българските енергийни проекти – изграждането на тръбопровода „Бургас-Александруполис“ и атомната електроцентрала „Белене“. Руската страна при липса на официално уведомление научаваше за това само от медиите, пише РИА Новости.

Невероятно енергийно замразяване

Министър-председателят на България Бойко Борисов заяви в петък, че страната му няма да реализира съвместно с Русия и Гърция трансбалканския петролопровод Бургас-Александруполис, предадоха българските медии.

„България отхвърля проекта Бургас-Александруполис“ – каза Борисов след среща с посланиците на ЕС в София. По думите му, жителите на област Бургас не подкрепят проекта, а освен това маршрутът му минава през защитена природна територия. Борисов се позовава на последните големи нефтени разливи в резултата на аварията на петролна платформа в Мексиканския залив.

Подобна съдба сполетя неочаквано и проекта за строителство на атомната електроцентрала в Белене, която е по проект на руската „Атомстройекспорт“. Според Борисов, досега все още няма инвеститори на проекта. „Не е ясно кога България ще си върне парите, които инвестира в проекта за централа в Белене. Ние сме готови да седнем и да обсъдим цената на инвестиционните намерения незабавно с всеки, който може да ми даде цена. Всичко останало са празни приказки“- отряза той.

Агенцията цитира след това и думите на министър Трайков, който пак пред медиите възкликна, че не може да повярва, че Борисов е казал всичко това.

Борисов само няколко часа по-късно чрез собствената си пресслужба фактически отрече думите си, като каза, че България няма окончателно решение за оттегляне от проекта „Бургас-Александруполис“.

Сложна история

Съдбата на руско-българското енергийно сътрудничество не е толкова лесна, откакто в България се формира кабинет начело с Бойко Борисов. По този начин българската страна, въпреки че е подписала през 2007 г. тристранно междуправителствено споразумение за „Бургас-Александруполис“, игнорира работата по проекта.

Руски официални лица, в частност и министърът на енергетиката Сергей Шматко, многократно са заявявали, че инертната позиция на българската страна пречи на изпълнението на проекта и в сряда заяви открито, че проектът може да бъде отложен, ако българите до есента не изяснят своята позиция.

Логиката и ползата

След смяната на властта, България много внимателно се отнася към енергийните проекти с Русия и всичко поставя под съмнение, това е политика на новия премиер, казва генералният директор на Национален фонд за енергийна сигурност Константин Симонов.

Атомът ще намери приложение

Що се отнася до АЕЦ „Белене“, то, по думите на Симонов, за Русия още в началото бе странно решението за изграждане на атомна електроцентрала в България.

„АЕЦ в България не е необходима: първо, тя е построена с нашите пари, ще се изплаща в продължение на много години, а митичната възможност за продажба на електроенергия – какъв е смисълът?“, – Казва експертът. От друга страна, България консумира руски газ и ядрената енергия е като алтернативно гориво, има ясен конфликт на интереси. „Преди всичко, България е в Източна Европа, основен потребител на руския газ, защо да им даваме един алтернативен източник на енергия?“, – казва Симонов.

От позицията на България, ако замрази ядрената централа ще се възползва само Русия, смята той.

„Виждам в това само чисто политически упорство на новия министър-председател, понякога България прави грешки не в своя полза, но тези грешки на нас са ни изгодни, тъй като от отказа на София от този проект, ние ще спестим пари“ – казва Симонов, добавяйки, че „Росатом има голям брой проекти“ на руска територия и той има поле за дейност.

Със съкращения от РИА НОВОСТИ

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post