пт. апр. 19th, 2024

Трайков: Не може цената на тока завинаги да остава ниска

By energetic юни 20, 2010 #цената

„Не може цената на тока завинаги да остава ниска. Тя е тежка за плащане за хората в България, защото доходите са ни ниски. Не може завинаги да се задържа цената на електрическата енергия, защото трябва да се правят инвестиции.

Нарушенията, които е открила ДКЕВР, при всички положения са по цялата верига, не само в ЕРП-тата“. Думи на министъра в „Сеизмограф“.

Ето и още бисери:

„В „Белене“ продължаваме процеса, който започнахме през септември миналата година. България реши за АЕЦ „Белене“ още август и септември 2009 г. Първо, решихме, че като държава няма да участваме с 51%, т.е. решихме, че 5 млрд. няма да извадим и да дадем за централата. И второ – решихме, че няма да убием проекта, а ще му дадем възможност да се случи като предложим своя дял на стратегически инвеститори.

Бургас-Александруполис за мен не е енергиен проект, той мина към Министерство на финансите и сега се правят екологични оценки, коментира министърът и допълни, че България няма да напуска немотивирано проекта Бургас-Александруполис. Екологичната оценка се преценява от Министерството на околната среда и водите, а се изготвя от международната компания, но която е възложено.“

По въпроса за поискания от президента референдум за АЕЦ „Белене“, Трайков каза: „Смятам, че референдумът за „Белене“ е чудесна идея преди около 5-6 години, когато още не са били дадени никакви пари.“

Попитан с колко трябва да се вдигне цената на газа, министърът на енергетиката каза, че, „ако се вярва на калкулацията на „Булгаргаз“, а аз нямам причина да не им вярвам – цената трябва да се вдигне с толкова, колкото те са поискали от ДКЕВР. Процентите, които те са предложили, не са си ги измислили“.

презТрайков: Не може цената на тока завинаги да остава ниска – Actualno.com.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post