сб. апр. 20th, 2024

Москоу таймс: „Южен поток“ може и без България

Президентът на холандската компания Газюни (Gasunie) в оставка Марсел Крамер ще оглави усилията на Газпром да изгради подводния газопровод „Южен поток“ до Европа, осигурявайки на най-големия производител на газ в света (Б.ред- Русия вече не е най-големият производител на газ в света) нов международен бизнес водач, който да лобира за оспорвания проект, пише в днешното си електронното си издание руският в. „Москоу таймс“, предаде БТА.

Преди време Газпром нае бившия германски канцлер Герхард Шрьодер да ръководи друг подводен газопровод – „Северен поток“. Изграждането на съоръжението в Балтийско море започна през април след продължителни дебати и протести в държавите, които трябваше да одобрят преминаването му през техните териториални води.

Замисълът и на двата газопровода бе да диверсифицират маршрутите за износ на газ, отклонявайки го от ненадеждни тразитни държави и особено Беларус и Украйна.

Анализатори обаче твърдят, че проектът „Южен поток“, който се предвижда да премине по дъното на Черно море, ще струва твърде много, за да изплати инвестицията.

„Не можем да направим нещо, което не е конкурентоспособно“, заяви пред „Москоу таймс“ Крамер, който е председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на дружеството Саут стрийм (South Stream). Крамер направи това изказване в подкрепа на плана след пресконференцията, на която президентът на Газпром Алексей Милер обяви назначаването му.

Милер отбеляза, че посоката на „Южен поток“ може да бъде променена, като бъде изключена България, която разочарова Русия с протакането на други енергийни проекти – строителството на петролопровод и ядрен реактор. Вместо да излиза от водата край българския град Варна, газопроводът би могъл да стига до Румъния, предложи Милер.

„Колкото до Румъния, мисля, че трябва да бъде проучена изпълнимостта на един водещ транзитен газопровод до Сърбия“, уточни той, като добави, че избирането на маршрута ще изключи българския участък.

Сегашният план е газопроводът през България да стига до Сърбия и оттам – до други южноевропейски потребители. Газпром и партньорите му ще завършат проучването на изпълнимостта най-много след три месеца, посочи Милер, допълвайки, че Румъния също предлага широко сътрудничество в енергийната област. Газпром е оценил, че изграждането и пускането на Южен поток през декември 2015 година ще струва най-малко 28 милиарда долара, отбелязва изданието.

презРуската преса: „Южен поток“ може и без България – Actualno.com.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post