пт. апр. 19th, 2024

Васил Филипов: Руснаците ще ни изнудват, докато не намерим алтернатива

„Ако имаме алтернатива, цената на газа ще падне два пъти. Дотогава Русия ще изнудва България да плаща по 400 долара за 1000 кубика докато европейците плащат 130-140 долара”. Това каза за PRO.BG енергийният експерт Васил Филипов, който е и бивш директор на „Булгаргаз”.

„Ако това не стане, икономиката и хората ще са в колапс и при усложнена зимна обстановка страната пак ще има проблеми с доставките“, прогнозира той.

Русия има по-големи транзитни капацитети отколкото газ и проекти като Южен поток са излишни, категоричен е Васил Филипов. Според него добивите на руснаците намаляват и не би трябвало да участваме в проекти с тях, а страната да наблегне на другите възможности, които са: връзка с Турция или със Сърбия, които взимат газ от Европа.

Васил Филипов препоръча правителството бързо да назначи нов одит на ДКЕВР и фирмите, купували и продавали газ, но той да бъде направен от безкомпромисни хора, „защото с одита на ЕРП-тата се занимават хора, които цял живот са се занимавали с далавери и пак ще прикрият това, което е правено”.

презВасил Филипов: Руснаците ще ни изнудват, докато не намерим алтернатива – Actualno.com.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post