ср. апр. 24th, 2024

Пипалата на „Росатом“

By energetic юли 5, 2010 #Пипалата

Ние не говорим само за „Газпром“: а за нарастващата мощ на  държавната корпорация за атомна енергия „Росатом“, пише Margherita Belgiojoso в статия, публикувана в седмичната L’еспресо.

Руската агенция за атомна енергия, начело с 50-годишен мъж, наричан в Русия „Kinder Surprise“. „Защото Сергей Кириенко, който произвежда фурор в Русия в 90-тте години, съвсем неочаквано през 1998 г. девалвира рублата. Въпреки шегата, която доведе до факта, че половината от руснаците загубиха спестяванията и години от живота си, Кириенко е един от най-уважаваните хора в правителството на Владимир Путин и ръководителя на нов инструмент на руската външна политика – „Росатом“ – пише вестникът.

Авторът нарича тази корпорация „държава в държавата“: 300 хиляди служители, компании от „Атомстройекспорт“ до „Aтоменергопром“, 70 изследователски центрове, средства за военната и гражданската сфера, единственият в света ядрен ледоразбивачески флот, 32 работещи атомни електроцентрали, 10 в процес на изграждане, приходи от 13 милиарда евро и потвърдени международни договори за 23.5 милиарда долара. Ако преди три години, говорейки за руската външна политика и енергийната политика, се изричаше едно име – „Газпром“, то сега дойде часът на гиганта в ядрената енергия, пише изданието.

След като светът отново говори за чиста ядрена енергия „Росатом“ е в пълна готовност „- пише вестникът. Заедно с такива титани като световния лидер „Арева“, Уестингхаус-Toshiba, General Electric-Hitachi, Сименс, EDF, както и Южна Корея.

Руският президент Дмитрий Медведев ясно заяви, че „Росатом“ е инструмент от програмата за модернизация на страната, както и че Русия възнамерява да се премине от сегашните 12% от електроенергията, произведена от атомни централи, до 20-25% в рамките на 20 години. Поради това, страната е готовада сключва договори с всички. Русия доставя ядрени реактори в Индия, България, Китай, Виетнам и Армения, разглежда и възможносто за доставка на ядрени технологии в Беларус, Египет, както и в Аржентина. През август ще бъде открита в иранския град Бушер ядрена централа. Големият успех на Кириенко е, че е подписал договор на стойност 20 милиарда евро с Турция, пише авторът.

Още по-важно е споразумението с Украйна. След няколко години на студени отношения Путин реши да предложи сливане между двата клона на енергетиката: в допълнение към сливането на „Газпром“ и „Нафтогаз“ трябва да се обединят „Turboatom“ и „Atomenergomash“.
„Росатом“ е активна на всички нива във веригата за производство на атомна енергия: от рудодобива на уран до съхранение на радиоактивни отпадъци.

За да се гарантира предоставянето на ядрени горива за страните, които използват този вид енергия за граждански цели, в Ангарск под егидата на МААЕ ще бъде изградена банка за ниско обогатен уран – Low Enrichment Uranium Bank. Естествено, този проект ще подобри още повече състоянието на „Росатом“.

Тази дейност започва да предизвиква тревога: „Росатом“ не е ли едно ново оръжие във външната политика на Русия? „Аз не мисля, че това може да е опасно – казва Анна Куприянова, анализатор в банка „УралСиб“- защото в конкуренция с други международни субекти в областта на ядрената енергетика, от канадците на американците, изключва възможността Русия да заеме твърде силни позиции“.

Източник: L’Espresso

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post