пт. апр. 19th, 2024

Изкуствено дърво чисти въглероден двуокис

Последното изобретение на учени от Колумбийския университет е изкуствено дърво, което може да поглъща въглероден диоксид хиляда пъти по-бързо, отколкото истинско.

Синтетичните дървета, които приличат на цилиндри не се нуждаят от пряка слънчева светлина и вода за да работят. Според изобретателя Лекнер, дървото е гъвкаво по размер и може да се поставя почти навсякъде.

Ето как работи: събира парникови газове върху сорбент, почиства и премахва въглеродния диоксид и след това го освобождава. Технологията за усвояване на газа прилича на гъбата, която събира вода.

През деня едно изкуствено дърво ще бъде в състояние да улови един тон CO2, което е равно на количеството на въглероден двуокис, отделян от 20 превозни средства.

Технологията е в процес на развитие от Research Technologies, компания, базирана в Тусон, Аризона. Тези изобретения може добре да почистват околната среда, но засега са доста скъпо – стойността му е $ 30 000, според CNN.

В момента само в САЩ има над 135 932 930 превозни средства, което означава, че за да се поеме въглеродния двуокис, отделян от тези машини, страната ще се нуждае от „фабрика“ с 6.8 милиона пластмасови дървета (това са $ 204 милиарда).

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post