пт. апр. 19th, 2024

Европа: Пазарът в България е нагласен само за „Газпром“

By energetic юли 19, 2010

В проучване на Европейския център за международна икономическа политика (ECIPE) България и Латвия  бяха определени като страни  най-зависими от руската компания „Газпром“.

Изследването разглежда връзката между нивото на конкуренция на пазарите на природен газ на страните-членки на ЕС и тяхната уязвимост от намаляване на доставките от руския монополист „Газпром“, който стои зад повечето от последните смущения в доставките на газ за ЕС.

Спред рейтинга ECIPE, най-уязвими по отношение на намаляване на руските доставки на газ от „Газпром“ сред 25-те държави членки на ЕС са България (индекс на уязвимост 22) и Латвия (индекс на уязвимост 21).

Най-малко уязвими според проучването са Португалия и Холандия.

Повечето пазари в Централна и Източна Европа са ограничени в монополни  едностранни отношения с „Газпром“, не само като единствен доставчик на газ, но и като инвеститор на вътрешния пазар, както и чрез дългосрочни договори за доставка на газ.

Всички стимули на местните пазари на газ са предопределени по такъв начин, че да бъдат от полза само за „Газпром“, казват експертите.

UA-Energy.org

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post