вт. апр. 23rd, 2024

Трайчо Трайков: Българският пазар е изцяло в ръцете на Русия за доставките на газ

Българският пазар е изцяло в ръцете на Русия що се отнася до доставките на природен газ, заяви пред Би Ти Ви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Според него Русия е неизбежен стратегически партньор на България в енергийната тематика.

Той уточни, че с руската страна се води нормален диалог, от началото на кабинета „Борисов“. В някои моменти по време на преговорите, представителите на руската страна казаха: „Ние не сме врагове на България“, обясни министърът.

„Газът е скъп, в сравнение с този, който различни страни си доставят от собствените си ресурси“, заяви енергийният министър. Затова по време на преговорите през изтеклата седмица, България се е стремила формулата на ценообразуването да запази своя характер, но да се вземат предвид възможностите на нашия пазар да поеме една или друга цена.

Ще бъдат подписани нови дългосрочни договори – първо ще получим проект до 10 август за нашите предложения за договори, а след това „Булгаргаз“ ще сключва договор директно с „Газпром“, което на практика означава отпадане на посредниците, съобщи още Трайков.

Министърът каза, че поради промените в договора от 2006 г., ние получаваме четири пъти по-малко транзит на газ.

По думите му на „Булгаргаз“ не би му навредила финансова инжекция. Освен това ако искаме, можем да намалим с колкото си искаме цената на газа, ако не се съобразяваме с това, какъв би бил ефектът върху дружеството, допълни Трайков.

презБългария | Трайчо Трайков: Българският пазар е изцяло в ръцете на Русия за доставките на газ – Dnevnik.bg.

И още по темата:

M. Димитров: Русия предлага газ за България на по-високи цени!

US посланикът ни предложи заместител на природния газ

Купонът е безкраен: Зубков се учуди на скъпия газ в България

„Газпром“ продава: За Германия- 155, за България-295 долара

презТрайчо Трайков: Българският пазар е изцяло в ръцете на Русия за доставките на газ | 30 ДУМИ.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post