чт. апр. 18th, 2024

Учени създават невиждани досега батерии

By energetic юли 27, 2010 #батерии

Изследователи от щатския университет във Вашингтон са създали компактен, невиждан досега материал, способен да съхранява огромно количество енергия. За целта те са използвали супер-високо налягане, подобно на това дълбоко в недрата на Земята или на гигантска планета, съобщи GreenTech.bg.

Възможните бъдещи приложения на новия материал включват създаване на нов клас енергийни материали или горива, супер устройства за съхранение на енергия, супер-оксидиращи материали за унищожаване на химически и биологични агенти, както и високо-температурни суперпроводници, става ясно то публикация в PhysOrg, допълва technews.bg.

Екипът е е създал материала в специална камера, използвана за производство на диаманти, която може да генерира изключително високо налягане в малко пространство. Клетката съдържала ксенон дифлуорид (XeF2) – бял кристал, използван за обработка на силициеви полупроводници.

При нормално атмосферно налягане молекулите на материала стоят сравнително отдалечени една от друга. Но изследователите увеличили налягането вътре в камерата, при което материалът се превърнал в “двумерен графитоподобен полупроводник”.

Учените в крайна сметка увеличи налягането до повече от един милион атмосфери – сравнимо с това, което е налично в центъра на земята. Подобно притискане принудило молекулите да създадат здраво свързани “триизмерни металически мрежови структури”.

При този процес огромно количество механична енергия де факто е била компресирана и съхранена във вид на химическа енергия в здравите връзки на молекулите.

презУчени създават невиждани досега батерии – Actualno.com.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post