чт. апр. 25th, 2024

Литва намери начин да се отърве от руския „Газпром“

By energetic авг. 3, 2010 #литва #отърве

Литва възнамерява да построи газопровода „Amber“, който ще свързва балтийските страни със системата за транспортиране на газ в ЕС, заобикаляйки Русия. „Комерсант“ пише, че в случай на реализация на проекта, Литва ще може да получава газ от терминала за втечнен газ в Полша, който е в процес на изграждане. Сега единственият доставчик на газ за Литва е руския „Газпром“.

През април тази година Литва и Полша подадоха в Европейската комисия заявка за изграждане на „Амбър“ в рамките на Програмата за развитие на европейските енергийни мрежи. На 2 август операторите за пренос на газ на Полша и Литва Gaz System и Lietuvos Dujos подписаха меморандум за изграждане на газопровода. Документът, който ще бъде представен на Европейската комисия през първото тримесечие на 2011 г., предвижда анализ на целесъобразността на проекта.

Новият газопровод ще има капацитет до 5 млрд. куб. метра газ на година  и ще се простира от Литва до Полша. Това количество гориво е достатъчно, за да отговори изцяло на нуждите на Литва.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post