сб. апр. 20th, 2024

Полимер ще прави ток само от топлина

Какво е общото на двигател с вътрешно горене, електрически централи, заводи и слънчеви панели? Всички те отделят топлина, която се губи.

Американски учени създадоха компютърен модел на молекулярен  термоелектрически материал, притежаващ големи възможности за създаване на високоефективни топлинни апарати, които ще конвертират  почти всички топлинни  емисии в електричество.

Учените са убедени, че техният термоелектрически материал може да бъде построен. Очакванията са, че генерираното напрежение от него ще бъде 100 пъти повече от това,  в най-напредналите съществуващи лабораторни образци.  

(На изображението: „Гората“ от молекули  превръща топлината в електричество. Физиците са установили, че поради квантовите ефекти, потоците  електрони  си взаимодействат един с друг, което води до напрежение между топлия и студен електрод (златистите структури в горната и долната част), пояснява единият от авторите на откритието Джъстин Беркфилд.)

За разлика от съществуващите термични устройства, като например хладилници и парни турбини, материалите на Бергфилд не изискват  механика и разрушаващи озона химикали за охлаждане. Това е приличащ на  каучук полимер, поставен между два метални електрода.

Горещите части на автомобилен двигател или тръбите в заводите, покрити с този материал с дебелина по-малка от 254 нанометра, ще произвеждат електроенергия от топлината „безплатно“.

За по-нагледна представа на предимствата на този много ефективен термоелектрически материал е  достатъчно да се знае, че с помощта на топлината от двигателя на колата, тя ще може да получи допълнителна мощност от 20 кВт! Това ще подобри ефективността  и  с повече от 25% и ще се превърне в истински „подарък“ за леките автомобили с хибридно задвижване.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post