пт. апр. 19th, 2024

VI блок на АЕЦ „Козлодуй“ със сериозен проблем. Режим?

Както бе съобщено по-рано днес, оказва се че има сериозни проблеми с плановия ремонт на VI блок на АЕЦ „Козлодуй“ . Това бе и причината министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков да посети екстрено централата. След това той съобщи, че зарaди тези „проблеми“ ще се наложи да бъде ограничен износът на ток с две трети и да се натоварят допълнително водноелектрическите централи в страната.

По-рано днес бе съобщено, че включването на блока към енергийната система на страната ще се забави минимум с две седмици по технически причини.

Ако се спази графикът, до три-четири седмици ремонтът на шести блок трябва да приключи и той да влезе в енергийната система, заяви Трайков след срещата в централата .

Според министър Трайков в централата няма нито радиационна, нито друга опасност за здравето на хората. По време на контрол на системите за управление на защитата на реактора на VI блок в АЕЦ „Козлодуй“ са били открити дефекти в покривната част от съоръженията за защита.

По думите на Трайков за производството на повредените елементи ще са необходими от шест до осем месеца, но след разговор с руската фирма производител забавянето на пуска на шести блок е сведено до 15 дни.

Договорено е тези елементи, които са в наличност, да бдат пренасочени за българската атомна електроцентрала, уточни министърът.

Пети блок, чиято мощност също е 1000 мегавата, работи на пълна мощност.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post