Browse By

„Вечна“ батерия работи вече 60 години

Този „вечен двигател“ е създаден  от румънския физик Николае Василеско- Карпен (Nicolae Vasilescu-Karpen). Според някои експерти  работата на батерията е трябвало да спре преди десетилетия, но измерването на напрежението на батерията, проведено от журналисти, показва стойност 1 волт – абсолютно същата като през 1950 година.

Става дума за енергиен източник, наречен „батерията на Карпен “ (Karpen’s Pile), работи без прекъсване от 1950 г., а това е   60 години!

Прототипът се състои от два галванични елемента, които задвижват  двигател, заедно с ключ, който на всеки половин оборот на двигателя затваря веригата, а след това я отваря. Времето на движение на двигателя е внимателно подбрано така,  че да е достатъчно, за да може галваничната клетка напълно да се презареди, сменяйки при това своята полярност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>