сб. апр. 20th, 2024

ЕС връща в употреба старите лампи с нажежаема жичка

Странни неща се случват. В ЕС изведнъж разбраха, че новите енергопестящи лампи, които трябва напълно да заменят тези с нажежаема жичка, са опасни и неефективни. Както научи „30думи“ веднага след Нова година в Европейския съюз  са стигнали  до заключението, че може би се е избързало с такива нововъведения и добрите стари нажежаеми лампи се връщат.

Председателят на комисията по промишленост, изследвания и енергетика на ЕС Г. Ройл заяви, че ще направи всичко възможно да вдигне забраната за продажба на лампи с нажежаема жичка. В същото време  той не спира до тук и иска да инициира законопроект за забрана на продажбата на енергопестящите лампи.

Според новите тенденции се оказало, че  новите лампи са опасни за околната среда и могат да увредят човешкото здраве, тъй като  съдържат живак. И ако случайно сте счупили такава крушка, концентрацията на живак в стая може да бъде 20 пъти по-висока от допустимата. Освен това, ЕС не е установил необходимите инфраструктури за тяхната утилизация. Ако тези проблеми са възникнали в богатата Европа, какво ли ще се случ и нас?

Ще припомним само, че ЕС от 2009 г. забрани продажбата на  лампите от 75 и 100 вата с нажежаема жичка, а от септември 2011 г. , същата съдба ще сполети и  60-ватова крушка.

Повече за вредата от новите лампи може да прочетете тук:

ВНИМАНИЕ: Новите енергоспестяващи лампи предизвикват рак и епилепсия

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post