ср. апр. 24th, 2024

Как да се намали енергийната зависимост на Европейския съюз от Русия

Европейските правителствени ръководители   в петък на срещата на върха в Брюксел, посветена на  енергийната политика, ще говорят за това  как да се намали енергийната зависимост на Европейския съюз от Русия , пише The Financial Times.

Най-важната инициатива сега е  проектът  „Набуко“ за пренос на газ от Каспийско море до Австрия.

„Искаме по-голяма диверсификация, повече трасета, повече региони, от които е възможно да се внася  газ – заяви европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер.

– Да идем  в Каспийско море – не е анти-руска политика, а политика в полза на Европа и Каспийския регион „.

„Но дори и с „Набуко „европейски политици твърдят, че най-добрата гаранция ще бъде унищожаването на историческите бариери между  енергийните пазари на континента, за да може доставките безопасно да постъпват от една страна в друга“ –  пише Джошуа Чафин.

„Тръбопроводите обикновено се простират от изток на запад, а често   съседните пазари  не са свързани“ – обяснява авторът. Например, когато България остана без руски газ, тя не можеше да получи гориво от Гърция.  Ако в Европа има взаимно свързване (със свързващи тръбопроводи), проблемът за сигурността на доставките  няма да съществува“ – казва един от представителите на Европейската комисия.

Източник: Financial Times

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post