пт. апр. 19th, 2024

Русия излиза от Бургас – Александруполис и иска обезщетение

Русия все още се интересува  от проекта за трансбалканския  петролопровод Бургас – Александруполис,  той  е икономически целесъобразен , но не залага  на него и е готова  да излезе от него, като ще изиска обезщетение, каза министърът на енергетиката Сергей Шматко (на снимката).

„Статутът на проекта днес е такъв , че ние практически замразихме  всички дейности, чакаме окончателното официално решение на българското правителство. Ние приемаме, че има съответните междуправителствени и корпоративни споразумения. Ние ще се водим в съответствие с тях, включително и възможността за  излизане „- заяви министърът.

В отговор на въпрос, доколко е възможен такъв вариант, Шматко каза: „Абсолютно не го изключвам“.

„Когато българското правителство официално ни уведоми за това дали ще   изпълнява  сключените междуправителствени споразумения  или не, тогава ще  заработят механизмите, които ние сме предвидили, тоест как да  изчислим  възможните щети“, – обясни министърът.

Шматко положително отговори на въпроса, означава ли това, че Русия ще иска обезщетение. „Очевидно е, че ако се обяви официално, че проектът няма да  се изпълнява, това е допустимо – механизмите, които предвиждат както проектното споразумението, така и междуправителствените са такива“ – допълни ръководителят на енергийното министерство.

Той подчерта, че стратегията за развитие, включително и за транспортни коридори, не залага особено на  този проект.

„Нашите стратегии за развитие, включително по отношение на развитието на транспортните коридори, са такива, че днес ние  не залагаме особено много  на този проект.

Ние в момента не може да позволим това   – да залагаме на този проект и да реализираме  подходящи алтернативни сценарии, включително и на нашата територия „, – каза Шматко, цитиран от  РИА Новости.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post