вт. апр. 23rd, 2024

Движението на радиационния облак от Япония по света

Според прогнози на ООН, емисиите на радиоактивни вещества от повредените японски реактори може да се разпространи през Тихия океан, да стигнат Алеутските острови днес и Южна Калифорния през нощта в петък, пише „Ню Йорк таймс“.

В доклада се посочва, че радиоактивният шлейф ще достигне  югозападната част на Съединените щати, включително Невада, Юта и Аризона, авторът пише Уилям Брод.

Лекари и ядрени експерти подчертават, че шлейфът от радиация ще се разсейва заради движението си  и в най-лошия случай може да доведе до незначителни последици за здравето на населението на САЩ.

„По същия начин радиацията, разпространила се по целия свят след аварията в Чернобил през 1986 г., достига до западния бряг на Съединените щати след 10 дни, както и нейното равнище е могло да се отчете, но е било минимално“ – припомня авторът.

Интерактивната прогноза можете да видите ТУК.

В прогнозата, направена от Организацията по Договора за пълна забрана на ядрените опити Договора от  Службата на ООН във Виена, не се дава информация за реалното ниво на радиация, а се казва само за това, как ще движи и разпространява радиоактивния шлейф.

Прогнозите във вторник са направени на базата на модели на движение на ветровете на Тихия океан, който може да се промени под влиянието на атмосферните условия.

Източник: The New York Times

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post