пт. апр. 19th, 2024

Колите на природен газ изминават 100 километра за 7. 50 лв

Автомобилите на метан изминават 100 километра само за 7 лева и 50 стотинки – това показват изчисленията на Българската асоциация „Автомобили на природен газ”. За същата сума можете да пропътувате 58 километра, ако колата ви се движи с пропан бутан, 41 километра, ако зареждате дизел и 39 километра, ако автомобилът ви е на бензин.* Така разстоянието между София и Бургас ще струва 30 лева на шофьорите, избрали да ползват синьото гориво.

По данни на международното издание “NGV Journal” в момента по пътищата нa страната ни се движат над 60 хиляди коли на метан. Тенденцията е те да се увеличават, допълват от Асоциацията. Преди 2 години броят им бе 45 000. По този показател страната ни се нарежда на 6 място в Европа в класацията за най-много превозни средства на природен газ и на 18 място в света.**

Представителствата на немски, френски и италиански автомобилни марки доставят на пазара все повече фабрични модели, които се движат със синьо гориво. Така се спестяват допълнителното време и усилия, необходими за преработването на колите.

В момента в България има 90 метанстанции, разположени във всички възлови места на страната. По този начин проблемът с достъпа до евтиното и екологично гориво е вече решен.

*Изчисленията са правени при стойности на горивата: метан 1,49 лв./кг, пропан-бутан – 1,3 лв./кг, бензин А-95 – 2,36 лв./л и дизел – 2,49 лв./л.

**Данните са от NGVJournal – http://www.ngvjournal.com

overgas.bg

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post