вт. апр. 23rd, 2024

HSBC ще получи 1% от цената на АЕЦ „Белене“, ако заяви, че е изгодна

By energetic апр. 12, 2011 #1% #HSBC #получи #цената

Британската банка HSBC ще получи 2.7 млн. евро, за да определи рентабилен ли е проектът за АЕЦ „Белене“, съобщи БНР.

Според националното радио държавата ще плати на банката допълнително и 0.95% от крайната цена на ядрената централа, ако докаже, че проектът е икономически обоснован. От министерството на икономиката отказаха да потвърдят пред „Дневник“ финансовите параметри на сделката с консултанта, която трябва да бъде официално финализирана до дни.

В момента последният вариант на договора между Българския енергиен холдинг (БЕХ) и HSBC е изпратен в банката за съгласуване. Документът ще бъде парафиран по факс. Остава неясно защо, след като консултантът беше избран от БЕХ още през ноември, договорът е придвижен чак сега.

Министърът на икономиката Трайчо Трайков коментира комисионната пред агенция „Фокус“ така: „Фиксираната част от възнаграждението на банката-консултант, която България нае за АЕЦ „Белене“ – HSBC, е 2 млн. евро. Останалото възнаграждение ще зависи от структурата на финансирането на „Белене“, като процентът на печалбата за банката е 0.95″

Министърът заяви, че от банката се очакват твърде много неща в рамките на два месеца. Ще се работи денонощно. Трябва да бъде подготвен икономически модел за възвръщаемостта на проекта, осъвременено изследване на пазарната среда, какво в България, така и в региона, за реализация на електроенергията, преглед на пазарните участници, маркетинг към евентуални нови инвеститори, структуриране на финансите – колко ще бъде акционерният капитал, колко ще бъде кредитирането – при какви лихви, при какви взаимоотношения между партньорите. Ще бъде направен преглед на пакет от договори, включително и на договора за изпълнение, доставка и строителството. Персоналът на консултанта вече е свършил доста от тези задачи, уточни Трайков.

Ако банката не се справи с тези задачи за два месеца, това няма да позволи по възможно най-добрия начин да се вземе решение за сключване договора за „Белене“.

Миналата седмица Националната електрическа компания (НЕК) и руската „Атомстройекспорт“ се споразумяха до 1 юни да положат „максимални усилия“ за подписване на окончателен договор за строежа на „Белене“. В интервю за Би Ти Ви тази сутрин икономическият министър Трайчо Трайков посочи, че ако до 1 юни българската и руската страна не са се споразумели по всички въпроси около строителството, срокът за преговори може да бъде удължен. „Имаме капацитет и възможности да защитим националните си интереси“, беше категоричен министърът.

http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/04/12/1073636_bnr_hsbc_shte_poluchi_1_ot_cenata_na_aec_belene_ako/

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post