чт. апр. 18th, 2024

Китай обхванат от енергийна криза

Китайските власти са взели решение да спрат износа на дизелово гориво, за да предотвратят недостига на вътрешния пазар, съобщи „Асошиейтид прес“ позовавайки се на директива на Националната комисия за развитие и реформи на Китай.

Тaзи комисия извършва в Китай управлението на икономическото планиране.

Правителството е поискало от петролните компании в страната да „поддържат социалната стабилност и да предприемат мерки за улесняване на развитието на националната икономика“ чрез увеличаване на обема на производството на петролните рафинерии, както и да откриват нови производствени мощности, за да се запази стабилността на пазара на дизелово гориво.

В директивата се посочва, че преимуществено право за закупуване на дизелово гориво  трябва да получат пътните служби, както и  градските, селскостопански и комунални фирми.

Спирането на доставките на дизелово гориво, няма да се засегне специалните административни райони на Хонконг и Макао, уточняват от Комисията.
Според анализатори, ръстът на търсене на дизелово гориво в Китай е предизвикан поради нарастващата употреба на дизелови генератори, които се използват в производството при  прекъсване на електрозахранването.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post