чт. апр. 18th, 2024

„Овергаз“ състави нов план да конкурира „Булгаргаз“

Докато „Булгаргаз“ и българското правителство усилено преговарят с „Газпром“ за нови договори за доставка на природен газ, руско-българското дружество „Овергаз“ (50% собственост на „Газпром“) води свои паралелни разговори с Москва за по-евтино синьо гориво, съобщи пред „Дневник“ източник от компанията.

Така дружеството ще се опита за втори път да влезе в пряка конкуренция с националния доставчик „Булгаргаз“. Преди година от „Овергаз“ обявиха, че ще продават около 1 млрд. куб. метра гориво на българския пазар успоредно с държавната ни фирма.

Количествата останаха свободни, след като в края на 2010 г. изтече един от договорите на България с руско-българската компания. Вторият договор с „Овергаз“ е с валидност до края на 2012 г. Опитът на компанията да стане пряк конкурент на „Булгаргаз“ се провали през декември 2010 г., когато преносната държавна компания „Булгартрансгаз“ мълчаливо отказа да пусне синьото гориво на „Овергаз“ по тръбите си.

Новият план, който от компанията са съставили, е да „заобиколят“ българската преносна система, като сключат договор с Москва за по-евтин газ и с български индустриални предприятия за доставка до българската граница. От своя страна промишлените дружества ще сключат с „Булгартрансгаз“ договори за транспортиране на техните количества.

Досега от „Овергаз“ са преговаряли с около 20 от големите предприятия в страната. Цената за пренос на 1000 куб. метра по мрежата на държавната компания е 19.73 лв. Стойността на услугата се определя на всеки три месеца от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

„Това е само един от вариантите, който разглеждаме, необходимо е само да предложим по-ниска цена на газа и ставаме по-конкурентни от „Булгаргаз“, обясниха от пресцентъра на „Овергаз“. Потърсени за коментар докога ще отказват мълчаливо да осигурят достъп на дружеството по тръбите си и дали вторият план на „Овергаз“ ще проработи, от  ръководството на „Булгартрансгаз“ не бяха открити за коментар до редакционното приключване на броя.

През 2010 г. потреблението на природен газ в България е около 2.6 млрд. куб. метра. Държавата получава синьо гориво от три източника – свързаните с „Газпром“ „Овергаз“ и „Винтерсхал“ и от „Газпром експорт“ (100% дъщерно дружество на „Газпром“).

Най-големи количества газ идват от договора с „Овергаз“. В края на първото тримесечие на 2011 г. цената на синьото гориво на входа на газопреносната система е 505.22 лв. за 1000 куб. метра, показва справка на сайта на ДКЕВР. Отделно в цената на синьото гориво се начислява надценка за „Булгаргаз“ (7.19 лв. на 1000 куб. метра), както и такса пренос – 19.73 лв. за същото количество.

В момента „Булгаргаз“ продава синьо гориво на цена от 532.14 лв. за 1000 куб. метра.  От началото на април държавната компания отчита увеличение на цената на природния газ с 9% по договорите с „Винтерсхал“ и „Газпром експорт“ и намаление от 0.1% по договора с „Овергаз“ според последното решение на енергийния регулатор.

Местният добив на синьо гориво задоволява до 12% от нуждите на страната. Досега не е обявена цената, по която „Булгаргаз“ купува горивото от концесионера – британската компания „Мелроуз“, но през първото тримесечие суровината е поскъпнала с 2.67 на сто по този договор.

Според третия либерализационен пакет на Европейския съюз България трябваше да е освободила напълно пазара на природен газ в страната най-късно до края на март 2011 г. Така всяко лице, което поискаше, трябваше да разполага с достъп до газопреносната мрежа. Министерството на икономиката поиска отсрочка от ЕС за въвеждането на свободния пазар до март 2012 г.

Според икономисти и експерти в момента дори е опасно да се допуска пълна либерализация на пазара на синьо гориво заради единствения източник на суровината – Русия. „Неразумно е да се говори за либерализация на пазара на газ, при условие че имаш един източник на доставка.

Ако бъде освободен пазарът, ще бъде канибализиран „Булгаргаз“, предупреди още в края на февруари в интервю за „Дневник“ Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията. На подобно мнение е и Валентин Кънев, председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация. „Липсата на диверсификация пречи и на „Газпром“, защото не може да затвърди позицията си на монополист. В момента „Газпром“ при всички случаи минава през националния доставчик „Булгаргаз“ и не може да се включи в пряката конкуренция на пазара“, обясни пред „Дневник“ Кънев.

Именно заплахата от продължаващ монопол на пазара на газ, както и възникналата газова криза от началото на 2009 г. изведе на преден план нуждата от диверсификация на източниците и трасетата за доставката на синьо гориво. Дори България получи помощ от Европейския съюз за 65 млн. евро за съфинансиране на газовите връзки с Румъния и Гърция.

Шест месеца след получаването й стана ясно, че София все още не знае кога те ще бъдат готови. Тази информация е нужна, преди България да реши какви договори ще подпише с Москва за доставка на газ. В момента се готви анализ за това кога ще са готови алтернативните газови трасета, съобщи преди дни заместник-министърът на икономиката Марий Косев. Той допълни, че има между 30 и 60 стъпки, преди да започне изграждането.

Косев обяви през седмицата и желанието на страната ни да сключи краткосрочни договори (под 8 години) с „Газпром“ за доставката на природен газ след 2012 г. България преговоря с „Газпром“ и да отпаднат посредниците – „Овергаз“ и „Винтерсхал“, така че да остане само един – „Газпром експорт“.

http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/05/15/1089794_overgaz_sustavi_nov_plan_da_konkurira_bulgargaz/?ref=email_press

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post