чт. апр. 25th, 2024

Франция е заплашена от дефицит на електричество

Продължаващата суша заплашва   Франция със сериозен дефицит от  електроенергия. Сериозността на проблема призна енергийният министър Ерик Бесон.

От горещината са заплашени и германците – основни износители на енергия във Франция, които наскоро се отказаха от атомните електроцентрали.

Екстремните метеорологични условия през тази година  създадоха  сериозни проблеми в Централна Европа и особено във Франция.
Според местната метеорологична служба, тази пролет е най-топлата  в историята. Средната температура за трите   пролетни месеци е с 2,6 градуса по-висока от нормалната. А  дъждовете за сметка на това са два пъти по-малко от нормалното  и , според прогнозите,  в следващите дни   не се очакват.

На първо място метеорологични условия влияят на добива на пшеница. Франция е водещ производител на този вид  зърно в Западна Европа, и, както наскоро предупреди  УниКредит, ако сушата в региона продължи, то продоволствената криза от 2007-2008 г. може да се повтори.

Най-силно засегнати от горещините ще са производителите на  електроенергия. Водата  сега се използва  главно за напояване на земеделските култури, така че може да се очаква да не достига за охлаждане на ядрените  реактори.

Ако нивото на реките стане прекалено ниско, ще бъде по-трудно да се изпомпва вода за охлаждане на системите, цитира The Wall Street Journal представител на френския енергиен гигант EDF.
Освен това, според изданието, твърде горещата вода може да доведе до изключване на реактори или да снижи производствения им капацитет.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post