вт. апр. 16th, 2024

Русия заплашва да остави Европа без газ

By energetic юни 6, 2011 #без #остави

„Газпром“ заплаши своите европейски партньори, които се опитват да свалят цената на газа, че ще пренасочи доставките си на изток, към Китай, съобщава  NEWSru.com.

„Ако Европа не харесва цената на руския газ,“ Газпром „ще доставяме газ за Азия“, – е заявил за  Suddeutsche Zeitung главният изпълнителен директор Алексей Милер.

Освен  разширяване на търговията с Китай, „Газпром“ обмисля и придобиване на дялове в германската енергийна компания Е. ОН, заяви Милър.
„Това е стратегическа инвестиция или партньорство“ – цитира думите му „Дойче веле“. „Газпром“ също така проявява интерес и към придобиване на дялове в Ruhrgas – дъщерно дружество на E.ON.

Suddeutsche Zeitung отбелязва, че руският концерн, който контролира една шеста от световните доставки, само за няколко минути може да затвори крановете на газоопроводите, водещи до Европа.

В момента Германия осигурява 40% от нуждите си от газ чрез внос от Русия. След отказа на ядрената енергия тази зависимост ще се повиши още повече,  тъй като ще се наложи да увеличи капацитета на електроцентралите си.

Опитвайки се да окаже натиск върху западните партньори, ръководителят на „Газпром“ отбелязва, че азиатските пазари в момента представляват  голям интерес за дружеството, защото на тях има повече възможности за провеждане на гъвкава ценова политика.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post