чт. апр. 25th, 2024

„Булгаргаз“ и НЕК искат да се поднови процедурата по несъстоятелност на „Химко“

„Булгаргаз“ и НЕК искат да се поднови процедурата по несъстоятелност на „Химко“, защото не се изпълнява одобреният от съда оздравителен план на дружеството и не се плащат признатите задължения към двете държавни компании, предаде БТА.

Одобреният от съда оздравителен план беше приет през 2007 г. Тогава „Ново Химко“ купи комбината срещу 85.7 млн. лв., колкото са били задълженията му към кредиторите. Най-големите дългове са към „Булгаргаз“, НЕК и бившата Агенция за държавни вземания. Задълженията на дружеството към „Булгаргаз“ бяха намалени до почти 54 млн. лв., а тези към НЕК – до 21 млн. лв.

В края на 2009 г. Николай Галчев чрез „Галчев инженеринг груп“ купи неработещото от 2006 г. предприятие от „Ново Химко“, като плановете му бяха комбинатът да заработи отново през ноември миналата година. Купувачът постигна тогава договореност с държавата и задълженията на завода бяха разсрочени, като те трябваше да се изплащат през следващите 18 години.

На предишното си заседание съдът е назначил експертиза, която е готова, и тя именно трябва да определи дали се изпълнява оздравителният план. По данни на ръководството на „Ново Химко“ след 2007 г. са изплатени 3 млн. лв. задължения към работниците на завода. Платени са още 5.5 млн. лв. към бившата Агенция за държавни вземания, на „Булгаргаз“ са върнати 1.3 млн. лв. и почти 600 хил. на НЕК.

Съдът ще разгледа и внесеният изпълнителен лист за над 20 млн. лева от НЕК, както и молбата на Националната агенция за приходите да бъде присъединена към основните кредитори.

http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/06/13/1105605_bulgargaz_i_nek_iskat_da_se_podnovi_procedurata_po/?ref=rss

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post