пт. апр. 19th, 2024

Германско село ползва ток само от вятъра

By energetic юни 21, 2011 #вятър #Германия

Експериментът, който вече не е рядкост в Германия, се провежда в село  Фелдхайм (Бранденбург) в продължение на няколко години: домовете и другите сгради се снабдяват с електричество, отопление и топла вода само от възобновяеми енергийни източници: вятър, слънчева енергия, биомаса.

„Първата стъпка към изпълнението на проекта е по инициатива на частен предприемач. Произвежда се повече енергия, отколкото са разходите на хората, а неизползваната се продава на обществената мрежа „- съобщи  пред репортери кметът Майкъл Кнапе.

43 вятърни турбини за 150 жители
В селото, което се намира на 70 км югозападно от Берлин, има около 150 жители. През цялата година електрическа енергия за домовете им  произвеждат 43 вятърни турбини.
Вятърните турбини са на полето. Ако спре вятърът за генериране на електричество, се включва инсталацията за производство на биогаз.

Цената на една вятърна турбина, според представител фирмата, обслужваща вятърния парк, е два милиона евро.

Общият капацитет на вятърната ферма е 74,1 мегавата.

Суровината за производство на биогаз е кравешки и свински тор, отпадъци от царевица и пшеница.
Устройството осигурява на жителите топла вода и отопление, а общата дължина на тръбите е три километра.

Близо до вятърния парк и установката за биогаз работи и слънчева електростанция. Всяка година тя произвежда 2 750 мегаватчаса.

Това не е единственият такъв проект в Германия. В страната има около хиляда дружества, които продават електрическа енергия.
Няколко доставчици предлагат електрическа енергия, произведена изключително от възобновяеми енергийни източници.

„Електричеството във Фелдхайм струва 16,6 цента за киловат час.
Тя е около 25% по-евтина, отколкото в Берлин. Тази цена ще остане  непроменена в продължение на 10 години „- казва кметът Кнапе.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post