пт. апр. 19th, 2024

ВМРО: шистовият газ крие опасности. Защо няма информация?

By energetic юни 22, 2011 #Шистовият

На тъмно са проведени преговорите за добив на шистов газ в района на Нови пазар, без никой действително да уведоми местното население за технологията и опасностите. Това заявиха днес в пресконференция общинските съветници от Шумен и Нови Пазар Светозар Петков и Цветалин Янев. Двамата са представители на ВМРО. В пресконференцията участва и регионалният координатор на ВМРО за североизточна България Стефан Соколов.

ВМРО ще организират протести в Нови пазар, ако не се получи яснота по въпроса. Ще бъде внесено официално питане до кмета на община Нови пазар и до правителството за предстоящите проучвания и сондажи, както и за възможните последствия.

От въпросните 30 милиона евро, които държавата трябва да получи от компанията „Шеврон“, нито лев няма да дойде в община Нови пазар, алармираха общинските съветници. Дори не се знае къде ще са сондажите, негодуват от ВМРО.

Технологията за добив на шистов газ е много опасна интервенция спрямо природата, а това у нас сега не се говори. Тази технология носи много опасности и за хората, заяви пък заместник-председателят на ВМРО Костадин Костадинов.

Шистов газ се добива едва на няколко места в света, при това – пустинни райони, поясни Костадинов. Евентуален добив на шистов газ в населен район би довел до отравяне на водоизточниците. Технологията включва и предизвикването на контролирани трусове – без гаранция, че няма да бъдат предизвикани и земетресения, допълни Костадин Костадинов и заяви, че в този случай българското правителство отново се държи като колониална администрация.

Тема на пресконференцията беше и готвеното демонтиране на жп линията Каспичан-Нови пазар. От ВМРО заплашват с радикални протести, ако това се случи.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post