пт. апр. 19th, 2024

Научиха амортисьорите да правят ток

Колкото е по-лош пътя, толкова е по-добре за возещите се в колата  – към този принцип ще се придържат  автомобилите в близко бъдеще, чиито амортисьори ще произвеждат енергия. Друсането на колата по неравностите на пътя ще зарежда батерията и.

Авторството на  идеята принадлежи на група    разработчици,  оглавявана от доцента по машиностроене в Университета  Стони Брук (Ню Йорк),   Лео Цзу.

Според тях тази разработка ще спестява до 8%   гориво и  вече е приета с ентусиазъм от много експерти, а новият продукт стана носител на премията R&D 100 Award.

Технологията, според разработчиците, е  голяма стъпка към въвеждането на енергоспестяващи технологии.

Засега са показани две версии на амортисьори: първата е магнитна тръба, поставена в друга тръба, в която се намира спирала от проводник.
Колебанията на амортисьора водят  до движение на сърцевината от проводник , вследствие на което се произвежда ток за батерията.
Вторият вариант е свързан със същата технология, но с по- сложен компактен механизъм, който усилва колебанията вътре в амортисьора  и  по този начин увеличава количеството на енергията.

Разработчиците са заявили, че леки автомобили при 100 km / h може да произвеждат до 400 вата по нормални пътища, а при по-разбити пътища – до 1 500 W. За товарни автомобили тази цифра изглежда фантастично – 10 кВт.

Средното потреблението на енергия в кола  варира от 250 до 350 W. От което следва, че новият буфер ще  намали натоварването на батерията, като по този начин ще се спестява  гориво.

Интересното е, че новият амортисьор също така допринася за  безпрецедентно плавно возене в колата, което лесно   се контролира за сметка на произведената енергия.

Авторите на тази новост твърдят, че разработката може да бъде  интегрирана  в съществуващите видове окачвания.
Според прогнозите им, системата ще се изплати за четири години за леки коли  и за две години за товарни.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post