ср. апр. 24th, 2024

България признава като основателен иска на „Атомстройэкспорт’

България признава иска на ‘Атомстройэкспорт’ за заплащане на дейностите на концерна по проекта АЕЦ  Белене, но не е решила дали ще направи насрещен иск, пише ОИЛРУ, като се позовава на агенция БГНЕС, която цитира министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

„Ние трябва да ги платим тези пари“ – в казал  Трайков за $ 58 милионния иск  на руската инженерингова компания, позовавайки се на приложение към Договора от 2008 година. При това Трайков е казал, че България все още не е подала насрещен иск за 61 млн. евро в международния арбитраж.

Според него, в момента се водят преговори между „Атомстройекспорт“ и Националната електрическа компания на България (НЕК).

Коментирайки изявленията на руската страна за неспазването от страна на България на задълженията и, министърът заяви: „Аз няма да кажа нищо,  което да ни постави в трудно положение. “

Преди седмица  ‘Атомстройэкспорт’   заведе дело в Международния арбитражен съд за възстановяване на 58 милиона евро от Националната електрическа компания на България за работата и по проекта АЕЦ.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post