пт. апр. 19th, 2024

Митниците атакуваха решението на съда за „Лукойл“

By energetic авг. 3, 2011

На 2 август Агенция „Митници“ депозира в Административен съд София – град две жалби срещу определения на съда, с които е спряно предварителното изпълнение на решенията на шефа на агенцията за прекратяване лиценза за управление на данъчен склад на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД.

Според Агенция „Митници“ административният съд неправилно е приел, че „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД е доказало вида и размера на претендираните вреди, както и вероятността за тяхното настъпване.

Административният съд е изградил тезата си върху представените от жалбоподателя договори за доставка на нефт и готова продукция и значителните вреди, които дружеството претендира, че ще претърпи като неустойка за неизпълнение на ангажиментите по договорите. При внимателния прочит на договорите, продавачът е „Лукойл България“ ЕООД и „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, което е друго дружество, не е страна по договорите.

Агенция „Митници“ смята, че е нарушен принципът на равенство на страните и не е предоставена равна процесуална възможност за защита. От определенията на съда ясно личи, че не са обсъдени аргументите на Агенцията във възражението по жалбата, депозирани на 1 август в 09.00 часа, въпреки дадения от съда кратък срок (един час) за това.

Съдът не е взел предвид, че актът на директора на Агенция „Митници“ подлежи на предварително изпълнение по закон – чл. 53, ал. 3 от Закона за акцизите и данъчните складове.

Съдът игнорира и важното обстоятелството, че „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД е имало достатъчно време да подготви дейността си за работа при условия, изключващи прилагането на режим отложено плащане на акциз.

Отнемането на лиценза, респективно спирането на дейност на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД е закономерна последица от неизправното поведение на складодържателя по отношение на задълженията, които е имал по ЗАДС, наред с всички други лицензирани складодържатели.

http://news.ibox.bg/news/id_2059807708

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post