сб. апр. 20th, 2024

Наказват „Газпром“ заради провалени доставки за ЕС през зимата

By energetic мар. 23, 2012 #наказания

На днешната среща с министър-председателя Владимир Путин „Газпром“ може да бъде подложен на остра критика, пише КомерсантЪ. Данните на Министерство на енергетиката показват, че монополистът по времето на студената зима е  нарушавала доставките за Европа.
Компанията има проблеми и вътре в Русия. Според министерството в началото на годината руските потребители са били спасени от дефицит благодарение на резервите в подземните  хранилища, както и от независими производители на газ, които са обезпечили потреблението по време на пика. „Газпром“  също така не успява да достигне до предкризисното ниво на производство.

Според източника на изданието, запознати с проекта за доклад на министър  Сергей Шматко, последният ще потвърди, че „Газпром“ вече не е в състояние адекватно да  увеличава производството си. В резултат на това за Европа е имало недостиг от 1.4 милиарда кубически метра газ, а потреблението от  2,7 милиарда кубически метра на ден, са спасявали независими производители.

В резултат на това   Министерството на енергетиката предлага повече подкрепа за независимите производители на природен газ, като  основна точка за растежа на индустрията (включително чрез безпрепятствен достъп до тръбопроводите на „Газпром“), паралелно със засилване на контрола върху монополиста, който не отговаря на очакванията.

По-специално, Шматко ще поиска от министър-председателя да даде на Министерството на енергетиката пълномощия    да координира изпълнението на инвестиционната програма на „Газпром“ и да контролира нейното изпълнение.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post