ср. апр. 24th, 2024

„Росатом“ изнервени за АЕЦ „Белене“

By energetic мар. 23, 2012

Русия очаква от българските си партньори  официално изявление по отношение на плановете  си за новото    строителство  на атомната електроцентрала в Белене. Това съобщи днес в Москва  ръководителят на държавната корпорация „Росатом“ Сергей Кириенко, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Чакаме предложения от нашите български партньори, защото досега освен изявленията на новоназначения министър за медиите,   ние нямаме друго – каза той – Ние очакваме, че нашите български партньори официално ще ни напишат нещо“.

Така  ръководителят на „Росатом“  отговори на въпрос относно изявлението на министъра на финансите Симеон Дянкова в ефира на  Българската национална телевизия, че „България ще каже“ не „на проекта за АЕЦ“ Белене „.

Кириенко подчерта, че „Росатом“ очаква именно официално обръщение по този повод, тъй като „български официални лица често дават взаимноизключващи се изявления.“ Преди това, към всяко изявление от българска страна   в Русия се отнасяха  внимателно, но с оглед на горепосочените обстоятелства от днес практически  спряха да  обръщат внимание, каза Кириенко.

Наистина  днес   от България се чуха изказвания, че „понастоящем е твърде рано да се говори за отказ от реализацията на проекта АЕЦ“ Белене „.

„Това е вече   осмо удължаване“, отбеляза  ръководителят на“ Росатом „, имайки предвид редовните искания от българска страна за отлагане на  подписването на решението за началото на  физическото изграждане на станцията.

“ Фактът, че такива професионалисти като нашите български партньори, две години не могат да се справят с проекта, предизвиква в мен изненада. “

В същото време  Кириенко заяви, че в руската ядрена корпорация продължава да цари желанието да доведе  проекта на нова станция в България до края.

„Няма да скрия, че в обема от нашите задгранични  поръчки от  21 такива, българският проект  не играе ключова роля, но сме готови да завършим АЕЦ, – каза той.

Ние сме готови да изпълним задълженията си. Ние сме убедени, че по-добър проект за България няма да има, особено като се има предвид нивото на сигурност, което ние гарантираме. „

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post