чт. апр. 25th, 2024

Костов: „Белене“ да стане паро-газова централа

Ако Бойко Борисов каже „да“ на Владимир Путин за проекта Белене, това означава България да предприеме исторически геополитически завой към Русия, който ще ни коства разходи от 27 млрд. евро в следващите 15-19 години.

Това каза лидерът на ДСБ Иван Костов, опитвайки се да прогнозира какво ще е решението за Белене. Според Костов този вариант е най-малко вероятен.

Вторият вариант е Путин да се откаже от твърдия си срок – 31 март, да бъде по-малко мъжествен и срокът да бъде удължен с 2-3 месеца, каза Костов. Този вариант според него означава продължение на „Агонията Белене“.
„Агония, защото ще продължи търсенето на несъществуващ инвеститор“, поясни Костов. Той подчерта, че всички участници в проектната компания за изграждане на АЕЦ „Белене“ са сериозни имена и няма никой, който да желае да стане инвеститор по руски проект.

Има и трети вариант и той, по мнението на Костов, е най-добрият – връщане към проекта от 1991 г., провален от правителството на Симеон – площадката в Белене да стане паро-газова централа. Това, ако се случи, е връщане в пространството на Северноатлантическата общност и Европейския съюз; това ще е голям успех и за ДСБ и Синята коалиция, подчерта Костов.

Помолен да коментира кой от последните два варианта е по-реалистичен, Костов каза, че не може да прецени, тъй като слабо познава Путин. На уточняващ журналистически въпрос – да опита да прогнозира доколкото познава Борисов, Костов отговори с мнението, че едва ли някой може да предрече действията на Борисов.

Припомняме, вчера премиерът Борисов съобщи, че ще информира руския си колега Владимир Путин какво е решило българското правителство за проекта за АЕЦ „Белене“. Това трябваше да стане в телефонен разговор между двамата в 10.30 часа. До момента няма информация дали се е провел такъв разговор и какво е съобщил Борисов на Путин.

http://news.ibox.bg/news/id_252296504

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post