сб. апр. 20th, 2024

Мозамбик и острието на Путин – Газпром

By energetic мар. 29, 2012 #Мозамбик

Последни новини: в Кения намериха петрол, запасите от природен газ в Мозамбик са с 1/3 по-големи, отколкото се смяташе досега, a край бреговете на Танзания откриха ново петролно находище,  казва в блога си на сайта  Foreign Policy Стив Ливайн.  Още преди тези новини Източна Африка се превърна в нефтен регион от световен мащаб. „Дори и само  газовите залежи в Мозамбик имат потенциала да променят разпределението на властта и геополитическите сили по линията, която се простира от Европа до Азия“ – пише авторът.

ENI планира в края на десетилетието  да започне да изнася втечнен природен газ от Мозамбик. На пазара на Азия, тези доставки ще доведат до накърняване на позицията на Катар, която държи астрономически, по мое мнение, цените на втечнения природен газ, привързани с цените на петрола.

В Европа, където 25% от газа се доставя от  „Газпром“, ситуацията е твърде тежка, тъй като цените на природния газ също са обвързани с петрола. Въпреки това  Мозамбик с нейното географско положение  може да снабдява Европа. Ако на европейския пазар се появи нов доставчик,  то „Газпром“- острието на външната политика на Путин,  ще има по-малко въздействие върху Европа „, прогнозира авторът.

30dumi.eu

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post