ср. апр. 24th, 2024

„Росатом загуби България“

By energetic мар. 29, 2012

София, която се отказва вече от  втори съвместен проект с Русия, въпреки това се надява да получи намаления в цената на природния газ. Руският газов гигант „Газпром“ обаче не е обещавал никакви отстъпки на България за цената, дори и преди отказа й да строи атомната централа край Белене. Това пише днес руското електронно издание на деловия всекидневник „Комерсант“, цитирано от ДНЕВНИК.

Днес министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев заминава за Москва, за да уведоми формално руската страна за отказа.

Под заглавие „Росатом загуби България“ изданието припомня подробно предисторията на проекта, замислен още през 80-те години на 20 в. и плановете на сегашното правителство да продаде вече готовия реактор или да го монтира като седми блок в действащата АЕЦ „Козлодуй“.  В публикацията са цитирани и думите на премиера Борисов, който вчера изрази надежда президентът на Русия Владимир Путин да удържи на думата си и раздялата с проекта да бъде приятелска.

Според източници на „Комерсант“ предварителният анализ на финасовия консултант HSBC вече е бил представен на българското правителство и според него инвестицията в централата би се възвърнала за 20 години. Изданието припомня настояването на Борисов към проекта да бъде привлечен западен инвеститор, но „това, че „Росатом“ доведе финландската Fortum и френската Altran, не убеди София“. В публикацията е пропуснат фактът, че двете компании се ангажираха да участват с по около 1 на сто.

В „Росатом“ явно са очаквали отказа и вече започнаха да отзовават сътрудниците си от площадката, пише руското издание. „Шефът на държавната корпорация Сергей Кириенко намекна, че България ще плати за провала на проекта като подчерта, че българските организации със закъснение плащат изготвяното оборудване и вече чувствително са задлъжнели. Затова руските организации…са принудени  да прибегнат до съдебната процедура“, пише „Комерсант“.

Според публикацията почва за конфликт има и в намерението на България да строи газова централа в Белене. За него са използвани разчетите на HSBC за прогнозните цени на електроенергията в България и в съседните държави. Изданието цитира Борисов, според когото централата може да използва гориво от бъдещите газопроводи „Южен поток“ (проект на „Газпром“) и „Набуко“ (проект на ЕС). Така според публикацията българският премиер намекнал, че има още с какво да притисне Русия. „Нещо повече, Борисов опита да поставя условия на Москва, като настоя пред Путин доставките на газ да стават без посредници (каквато е например швейцарската Overgas Inc) и да даде отстъпки от действащите цени“, продължава статията.

„Комерсант“ припомня, че „Газпром“ е основен доставчик на природен газ в България. От компанията са отказали коментар за плана за газова централа, но източници на изданието в „Газпром“ казват, че „никой не е гарантирал по-ниски цени за новия проект“. Един от източниците на изданието напомня, че АЕЦ „Белене“ беше един от приоритетните проекти на Русия в България, „с който бяха обвързани доставките и други неща“, а сега „излиза  – никакви доставки на оборудване, че и отгоре на това давайте отсъпки в цената“. Още повече че през декември 2011 г. България се отказа от друг крупен проект с Русия – петролопровода Бургас – Александруполис, отбелязва руското издание.

Публикацията припомня, че България остава ключов партньор  на Русия в проекта за газопровод „Южен поток“ и че дори го е обявила за обект с национално значение. „Но дори заради това съдействие „Газпром“ не е обещавал никакви отстъпки, защото страната и без това ще печели от транзита“, е коментирал източникът на изданието в „Газпром“.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post