пт. апр. 19th, 2024

Близо хиляда пред Министерския съвет: Спрете цените и изгонете монополистите!

By energetic апр. 1, 2012 #ВМРО #протест

Въпреки снега, близо хиляда души протестираха пред сградата на Министерския съвет в столицата срещу увеличенията в цените на ток, вода, газ, горива и парно. Протестът бе организиран от ВМРО заедно с граждански организации. Протестиращите поискаха мораториум върху цените на комуналните услуги и енергоносителите, одържавяване на електроразпределителните дружества и разваляне на концесията на „Софийска вода”.

Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов определи ситуацията като „ценови терор”, нарече повишенията „спекула” и представи мотиви срещу тях.

Каракачанов обяви деня на лъжата, 1 април, за ден на монополистите и припомни надслова на протеста: „С българите шега не бива!”.

Протестиращите пуснаха димки и издигнаха плакати с текст: „1 април: лъжете се, че ще ни излъжете”, „На лъжата мандатът е къс”, „ЧЕЗ, изЧЕЗни!”, „Спекула” и др.

Множеството носеше и ковчег за монополистите. Заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки обаче коментира, че след спирането на проекта „Белене” това може да е и ковчегът на енергетиката ни.

Ден по-рано другият заместник-председател на ВМРО, Костадин Костадинов, обяви спирането на проекта „Белене” за икономическа грешка, която поставя България в опасност от недостиг на ток.

Костадинов водеше и вчерашното автошествие във Варна срещу ценовия шок, което завърши с обесване на чучело на шефа на ЕОН за България.

На 8 март пък ВМРО внесе мотиви срещу увеличенията на цените в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Тогава повече от 300 привърженици на партията се събраха в предупредителен протест „Мъжки срещу монополите”.

1 април 2012 г.

Вижте снимки от протеста във Фейсбук

Защо трябва да бъдат изгонени монополистите от електроразпределението, от „Софийска вода” и водните дружества в страната, от топлофикациите, от търговията с лекарства…

Защото цените на парното преминаха всякакви разумни граници. Безумната система на отчитане на абстрактни цени, „изравняване”, посредници в счетоводството и т.н. доведе до неясна и несправедлива, но все по-висока на цена на услугата. През тази зима всички го усетихме. А с новото повишение на цената на газа парното ще стане още по-скъпо!

Заради укриването на печалба в енергийния сектор. След направения одит (благодарение на протестите на ВМРО преди две години) се установи, че под формата на договори за консултантски услуги само при монополиста ЧЕЗ е изнесена печалба от близо 41 милиона лева. За 2010 г., например, ЧЕЗ са декларирали едва 3 млн. печалба. А още преди приватизацията всяко едно от електроразпределителните предприятия (ЕРП) е декларирало по 30 млн. лв.  Значи раздържавяването им просто не е имало никакъв смисъл! Затова договорите за приватизация трябва да бъдат развалени и да се потърси отговорност и на лицата, които са ги сключили.

Защото ЕРП-тата продължават да не плащат дивидента на държавата. От 2005 г. насам (от приватизацията на енергодружествата досега) дивидентът на държавата за нейната 1/3 собственост не е плащан. Вместо да си потърси парите – над 450 млн. лв. – държавата вече започна да продава остатъчните си дялове в дружествата.

Заради лоша поддръжка на мрежата. В ЕС стандартът за време на прекъсване на тока заради аварии е 38 минути. У нас е 4 часа. Твърди се, че е заради остаряла мрежа – нищо подобно, има два проблема: единият е, че се крадат проводници, а вторият – че ЕРП-тата съкратиха в пъти броя на аварийните си екипи. И за двете потребителите нямат вина, но ЕРП-тата оправдават по-високите цени на тока с необходимостта да инвестират в подобряване на мрежата. Защо потребителите да плащат за това, че ЕРП-тата не са си свършили работата?

Защото трите ЕРП-та държат абсолютен монопол в районите, които обслужват. В ЕС това е немислимо. Печалбата им е гарантирана. Потребителите на ток нямат никакви права за сметка на доставчиците. Дружествата са единствените, които навремето са допуснати до приватизация, без задължителен инвестиционен план, който да спазват!

Защото „Софийска вода” системно не спазва договора си. Според него цената на водата трябваше да е много по-ниска. Общинският съветник на ВМРО в София Ангел Джамбазки отново сезира Върховния административен съд. Проблемът не е само в София. Грабителски се държат водните дружества в цялата страна. ВМРО вече обжалва новите цени на водата в няколко града.

„Софийска вода” не спазва договора си и по отношение на лимитите на загубите. Ето примери от последни години: съгласно данни от ДКЕВР, загубите за 2009 г. са 60,26%. Съгласно приетия си бизнес план обаче, „Софийска вода” АД е следвало да свали загубите до 50% за 2009 г. За 2010 г. пък загубите е следвало да са 47%, но са около 60%. За сравнение през 1970 г. общите загуби са 23,35%.

В цялата страна водните дружества отчитат загуби по мрежата, но пък с тях оправдават повишение на потребителските цени. Практиката е проста: дружествата начисляват част от своите търговски загуби като технически. Несъбраните си вземания дружествата не вписват като свой минус, а като технически загуби. И чрез формулата, по която се изчислява цената на водата, ние, потребителите, плащаме това. „Софийска вода” и другите водни дружества не си търсят парите за тази вода от циганските гета, например, които на практика я разпиляват, без да плащат.

Защото има източване на средства по посока чуждото дружество-майка на „Софийска вода”. Един пример: преди време „Софийска вода” е взела заем от над 30 милиона лева от тогавашното дружество-майка „Юнайтед ютилитиз”, при 17% (!) капитализирана годишна лихва. Заради сериозната лихва, в края на 2009 г. заемът вече е над 72 млн. лева. За сравнение – заем на дружеството от Европейската банка за възстановяване и развитие е само със 7% лихва. Този заем също се калкулира в нашите сметки. А в това време „Софийска вода”… издава вестник.

Защото не може да купуваме по-евтини български лекарства в съседните страни. Комисията за цените на лекарствата трябва да престане да бъде скрит ведомствен орган. Тя трябва да стане публичен регулатор на ценообразуването. Не може мародерски да се печели от здравето на българите в условия на криза, когато цените на потребителските стоки постоянно растат, горивата поскъпват, увеличават се „сини зони”, лихвите по кредитите отбелязват рекорди и какво ли още не.

http://vmro.bg

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post