чт. апр. 25th, 2024

Китайската война на пазара на редки метали

Пекин изглежда,  се подготвя да води война на световния пазар за редки метали. Китайските власти са оставили квотата за износ на редки метали на международния пазар на същото ниво като миналата година – малко над 30 хил. тона. И това въпреки факта, че глобалното търсене на редкоземни метали всяка година само се увеличава. Експерти изчисляват, че до 2015 г. търсенето ще нарасне с една трета. По отношение на стойността   това е над 20 млрд. долара. Почти цялата печалба от тази ситуация ще получи Китай,  следващ политиката на „рационален егоизъм“.

„Китайците, които доминират на пазара и произвежда около 90% от редкоземните елементи, е взел решение за намаляване на износа. Целта е да се накаже Япония заради спор за собствеността на островите Сенкаку  в Източнокитайско море. Но след това Китай забелязва, че цената се е покачила: тя се е удвоила, утроила,  а за редицата метали е скочила с пет пъти! И те установили, че е възможно да се изкарват добри пари „- отбелязва старшият научен сътрудник в Института за международна икономика  Питърсън, Хари  Хафбауер.

През последните две години, най-популярните редкоземни  метали – церий, лантан, неодим и  празеодим  –  са поскъпнали с  хиляди проценти. Пекин вдига цените им не само с квоти, но и с повишаване на експортните мита. А в самия Китай стойността им не е толкова висока. Средно, цената е два пъти по-ниска от тази, която плащат клиентите в Япония и Съединените щати. С тези изкривявания на цените,  Пекин се стреми да привлече в страната производството на електроника в световен мащаб.

Днес Китай изразходва 70% от добиваните там редкоземни метали.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post