ср. апр. 24th, 2024

Топлофикациите у нас отиват в европейския съд

Български адвокат е сезирал европейските институции за забавените дела. Хиляди дела срещу топлофикациите са дадени на европейския съд. Това съобщи вчера адвокатът Незрет Бабучев, който е сезирал европейските институции за противоречивата съдебна практика у нас по спорове с топлофикациите. Съдът на европейската общност трябва да се произнесе, че при противоречия във вътрешното ни законодателство валидни трябва да бъдат европейските директиви, обясни Бабучев.

Той припомни, че има хиляди дела на потребители срещу „Топлофикация“, които са или блокирани, или отхвърлени. Близо 70% от жалбите при омбудсмана са именно срещу топлофикациите. Бабучев изрази недоумение от отказа на Върховния касационен съд по споровете с „Топлофикация“ –  София, и посочи, че при противоречия в съдебната система е наложително хармонизиране с европейските практики. Според него до един-два месеца ще има решение на най-високо равнище за това кое право е приложимо у нас.

Kато адвокат, спечелил 200 дела срещу топлофикациите, Бабучев заяви, че се е натъквал на фрапиращи нарушения в действията на дружествата спрямо абонатите. „Едно от основните закононарушения на „Топлофикация“- София, е, че не може да покаже документ, че някой абонат по свое желание й е станал потребител. В същото време потребителят няма да има възможност да се откаже от услугите й, което по думите му е „крепостническо право“.


http://www.duma.bg/duma/node/30398

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post