пт. апр. 26th, 2024

Кр. Каракачанов: ВМРО е българската партия с най-ясна и последователна подкрепа за ядрената енергетика у нас

В следващите дни ще обсъдим в рамките на ръководните органи на ВМРО дали и как бихме могли да допринесем за продължаването на проекта „Белене” и за развитието на енергетиката у нас. Това заяви председателят на ВМРО Красимир Каракачанов след среща в Народното събрание между представители на ВМРО и БСП. Основната тема на срещата беше свикването на национален референдум в защита на развитието на ядрената енергетика у нас и АЕЦ „Белене“. На срещата присъстваха още зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки и организационният секретар Юлиан Ангелов.

ВМРО е първата и единствена партия с последователна и ясна подкрепа за развиването на ядрената енергетика у нас. Именно ние събрахме онези 500 хиляди подписа на българи в защита на ненужно затворените реактори на АЕЦ „Козлодуй” и направихме първия по рода си граждански референдум, преди още законът за референдумите да го има. Радваме се, че днес има и други партии, които поемат по този път. Жалко, че българските партии допуснаха безумното спиране на блокове в „Козлодуй” и влачиха дълги години „Белене“ – категоричен бе Красимир Каракачанов.

Трябва да стане много ясно: спирането на „Белене” е край на един цял отрасъл – ядрената енергетика. Това е последният високотехнологичен отрасъл, който България има. Нека не си правим илюзии, че ще строим 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй”. Това е прах в очите – приеха да нямало държавни гаранции и ако се намерел инвеститор. Това е несериозно. Окончателно оставаме страна на услугите. Само че с услуги няма висока добавена стойност, няма просперитет. А в най-добрия случай ще продължим да изнасяме не енергия, а проститутки – споделиха представителите на ВМРО в Народното събрание.

Няма нужда ние да участваме в инициативни комитети, защото нашата инициатива е достатъчно отдавнашна и ясна, подчерта председателят на ВМРО. Ние не обсъждаме „подписка със”, а „подписка за”. Така че ще обмислим с какво можем сме полезни за запазването на ядрената енергетика, а не на една или друга партия. Ако ръководството на партията реши, ние ще призовем своите членове и симпатизанти да участват във всяко едно начинание в полза на АЕЦ „Белене” – ние не делим инициативите, те нямат принадлежност. Важна е целта. Дали и как можем да направим повече – предстои да обсъдим, сподели Каракачанов.

ГЕРБ явно иска да добави към зависимостта от Русия и зависимост от Турция. Защото утре ще трябва да внасяме ток от новите турски централи, където съвсем не изпитват скрупули като нас. Интересно е, че никой така и не зададе въпроса защо ДПС не участва в гласуването на решението за спиране на „Белене” и във вота. Аз питам – дали пък това не е заради ясната позиция на Анкара в подкрепа на строежа на турски централи и против нови български ядрени мощности? Вотът за българската енергетика се проваля от Анкара, повече отколкото от „Атака”, заключи Каракачанов в Народното събрание.

Снимка: Иван Стоименов

20 април 2012

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post