чт. апр. 25th, 2024

Шистовият газ е неприятна перспектива за Русия

By energetic апр. 25, 2012 #шистов

Отговаряйки на въпроса дали Европа ще може  да   повтори американската революция в шистовия газ, Александър Медведев, шеф на експортния отдел на „Газпром“, дава  пример от историята, пише Financial Times. „Троцки мечтаеше руската революция да се разпространи в останалата част на света, включително и САЩ – каза той – За щастие на световната цивилизация, това не се случи.“

Според него, същото може да се каже и за  шистовия газ. Екологични протести срещу добива на шистовия газ, извънредно високите разходи и високата плътност на населението означава, че това никога няма да се случи в Европа, поне не в мащабите на Северна Америка.

Но други не са толкова самонадеяни. Владимир Путин неотдавна заяви, че шистовият газ може драматично да промени структурата на пазара на въглеводороди.

Газът, доставян от „Газпром“, е обвързан  с цените на петрола, което струва на потребителите твърде много. Много купувачи искат да преминат от цени, свързани с петрола, към „спотови“ цени за дългосрочните договори.

„Ако САЩ  започне да изнася втечнен природен газ за Европа и Азия, тя ще даде (на местните потребители) аргумент за предоговаряне на цените им с“ Газпром“ и Катар, и те това и ще направят“ – казва Жан Абитебоул от  компанията – износител на американски газ Cheniere Energy .

Александър Медведев  сравнява увеличаването на производството на газ    по нетрадиционен начин  с „балон.“ „Но има голяма вероятност, че в дългосрочен план неговото въздействие, както върху „Газпром“, така и върху  другите големи производители на газ да продължи,“ – пише Гай Чейзан.

http://30dumi.eu/2012/04/shistoviyat-gaz-neprivlekatelna-perspektiva-za-rusiya/

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post