пт. апр. 19th, 2024

Саудитска Арабия иска цени на петрола от $60 за да разори Ирак и Иран

By energetic юни 3, 2012

Саудитска Арабия иска да разори  Ирак и Иран, като понижи цените на петрола. Това разказва бившият главен стратег в Morgan Stanley, сега мениджър на хедж фонд Traxis Partners Бартън Бигс . Тази информация е научил от разговор с голям бизнесмен от Саудитска Арабия.

Според Бигс, бизнесменът му е обяснил реалните причини за рязкото увеличение на производството на саудитски петрол, цените на който ще продължат да спадат в продължение на дълъг период от време. Бигс е поискал  бизнесмена да   прогнозира действията на Саудитска Арабия и цените на петрола в средносрочен и дългосрочен план. Прогнозата се оказала негативна въпреки огромните петролни резерви, поддържани от страната. Събеседникът отбелязал, че това е част от стратегията на кралското семейство на Саудитска Арабия.

Бигс цитира  бизнесмена в   бележките си:

Трябва да разберете, че ние сме в изключително уязвимо геополитическо положение. В две от най-недружелюбните към нас страни – Иран и Ирак властта е съсредоточена в ръцете на шиитите. Те се опитват да дестабилизират арабския регион, преди всичко    нашето кралство, финансирайки терористични организации, които се борят срещу официалните власти. Нашият единствен начин за ефективно противодействие е – да се използват финансовите ресурси и петрола за манипулиране на пазара на енергоресурси. В момента  Иран и Ирак  изпитват икономически трудности, техните финансови резерви съставляват само една малка част от тези, които имаме, те имат отчаяна нужда от средства за поддържане на икономиките си.

Управляващата династия реши, че през следващите две години ние имаме „прозорец за възможността“  сериозно да отслабим икономиките на тези страни чрез поддръжка на ниските цени на петрола. На Иран и Ирак им трябва цените на петрола да остават над $ 100 за барел, но ние  през следващите 24 месеца  постепенно ще увеличим обема на добив на петрол за да падне цената до $ 60 за барел.

В същото време Саудитска Арабия  много мъдро  хеджира  рисковете, свързани с тяхната стратегия. Миналата седмица, Саудитска Арабия и  британската компания   British Aerospace подписаха договор за доставка на самолети за обучение, а сделката е на стойност 3 млрд. долара. Разбира се, дори и най-добрият  самолет не може да  предпази от атентатори-самоубийци. Но, очевидно, те могат да бъдат полезни за предотвратяване на атаки от „лошите  момчета“ срещу нефтени платформи или в случай на избухване на военни действия в Персийския залив.

Трябва да се отбележи, че Саудитска Арабия през март за първи път от шест години  отново  стана най-големият производител на петрол в света, измествайки Русия на второ място. Обемът на производството през март е бил 9.923 млн. барела на ден,  в сравнение с 9.853 милиона през февруари.

http://30dumi.eu/2012/06/sauditska-arabiya-tseli-razorenie-na-iran-i-irak-goni-tsena-na-petrola-60/

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post