чт. апр. 25th, 2024

Медиите в Русия научиха, че „Газпром“ ще плати българския участък от „Южен поток“

By energetic юни 8, 2012 #поток #южен

Газпром“ може да плати зa изграждането на българския участък от газопровода „Южен поток“ за сметка на бъдещи плащания за транзит. Това предаде РИА Новости, цитирайки неназован източник, близък до проекта.

Според него  тези мерки могат да бъдат предприети, включително и поради факта, че България не може да си позволи  да плаща  за строителството. В допълнение  на 4 юни в София казаха, че те не биха могли да сключат споразумение до 15 ноември за изграждането на „Южен поток“. Българските власти не са доволни от някои условия, дори и с обещание за отстъпка за горивото в размер на 11,1%. Както бе посочено от министъра на  икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев,  страната му не е готова да подпише договора, защото Русия „е предявила нови изисквания към финансовия модел на “ Южен поток „, преди да се съгласи на отстъпка.“

В замяна на отстъпката София трябва да подпише документите за инвестиционно решение по  проекта „Южен поток“ в срок, който за  „Газпром“ е определен от  руския президент Владимир Путин. Сега българските власти твърдят, че споразумението има и други опции, които не позволяват да се подпишат  документите „с лека ръка.“ Какви са тези опции – властите не уточняват, а според „Комерсант“ става дума за опит на Москва да намали тарифите за транзитиране на  газ през територията на България.

Изграждането на „Южен поток“ трябва да започне през декември 2012 година. По-рано бе съобщено, че в случай на отказ от страна на България , газопровдът ще бъде положен  на територията на Румъния, въпреки че вторият вариант е по-скъп. На 4 юни  стана известно, че газопроводът ще започне едновременно с две разклонения, всяко от които ще транспортира до 15.5 млрд. кубични метра годишно.

„Южен поток“ ще има четири клона.

http://lenta.ru/news/2012/06/08/south/


http://30dumi.eu/2012/06/mediite-v-rusiya-nauchiha-che-gazprom-shte-plati-ba-lgarskiya-uchasta-k-ot-yuzhen-potok/

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post