чт. мар. 28th, 2024

От какво зависи цената на бензина в България и защо цените на дребно не падат въпреки поевтиняването на петрола?

By energetic юли 17, 2012 #бензин

Високите цени на бензина у нас са тема, която вълнува всички. Преди броени дни ЕС наложи ембарго върху нефта от Иран, а Техеран отговори с ултиматум да наложи забрана за износ към всички страни от Европа. Напрежението, създадено на световните борси от тази ситуация, предизвика повишение в котировките на петрола с 1%. Заедно с наложените санкции от страна на Запада към Ислямската република, стачката в Норвегия тласна цените на черното злато още нагоре. Много вероятно е Иран за пореден път да затвори Ормузкия проток, откъдето преминава една трета от доставките на нефт за целия свят. Всички европейски страни зависят от иранския петрол – през 2011 дневното количеството от него, купувано от Европейския съюз, се е равнявало на 600 000 барела. За да се избегне драстично поскъпване на горивата, е нужно да се осигурят алтернативни източници.

През изминалите 7 дни цената на петрола на световните пазари се повиши, като сортът брент (COIL) поддържаше цена около 98 долара за барел, а американският лек суров петрол (WTI) се търгуваше между 84.13 и 84.63 долара за барел. След намесата на норвежките власти за прекратяване на стачката в петролния сектор, на пазарите последва поевтиняване на суровия петрол с доставка през август с 1.37 долара за барел. Днес петролът тип брент се търгува при 98.86 долара за барел, а цената на WTI е съответно 84.92 долара за барел.

Какво се случва на Балканите и у нас?

В северната ни съседка цените на дизела и бензина бяха увеличени с 3 стотинки (0.0696 RON) за литър, като цената на литър бензин се продава за 2.44 лв. (5.6586 RON, при фиксинг на БНБ 1 RON = 0.4309 BGN), а литър дизел струва 2.47 лв./литър (5.7282 RON). Гърция понася най-тежко последствията от наложеното европейско ембарго – в момента литър бензин струва 3.27 лв./л. (1.6719 EUR), а дизелът – 2.88 лв./л (1.4725 EUR). Според справка, направена в гръцки портал, показващ цените по бензиностанциите в Атина, има разлика в цените на бензина (38 ст. или 0.1943 EUR), продаван на малките бензиностанции като Reviol и този в по-големи вериги като EKO. У нас обаче абсолютно всички бензиностанции държат еднакви цени – въпреки обвиненията в картелно споразумение от страна на КЗК.

Миналия петък (06.07.2012 г.) бензинът с най-високо потребление у нас – А95 скочи с 3 ст. до 2.51 лв./л., а два дни по-късно цената му стигна 2.55 лв./л. За последно зареждахме автомобилите си на тази цена на 16 май т.г., когато английският петрол отвори при 110.94 долара за барел, а този понеделник цената му беше 98.19 долара за барел., т.е. има 12,75 долара разлика.

В България 40% от цените на горивата зависят от цената на петрола, а останалите 60% зависят от акцизи, ДДС, екологични такси, разходи за производство, съхранение, транспорт, дистрибуция, печалба за производителите и посредниците и т.н.:

Графика: Europe’s Energy Portal

Петролът се търгува активно на борсите на фючърси, а цената му в немалка степен се определя от геополитическата обстановка. В момента тя е твърде висока за нашата икономика. Освен това, като част от ЕС, страната ни е длъжна да се съобразява с директивите относно минималните прагове на акциза на бензина и дизела (респективно 363.0172 EUR. и 322.1139 EUR за 1000 литра гориво). Заедно с данъците и екологичните такси те представляват 45% от цената на двата типа гориво у нас. Предстои ново повишение на минималните акцизни прагове в ЕС (за да бъдат те релевантни на изискванията за енергийно съдържание и замърсяването на околната среда), а в момента България поддържа нива на установения минимум.

Не бива да пропускаме и взаимовръзката между цената на петрола, цената на горивата в България и курса на долара. Петролът се котира в щатски долари. В момента на forexпазара едно евро се разменя за 1.2287 USD и краткосрочната тенденция е доларът да поскъпва, докато еврото губи сила. Причините отново са свързани с политическата обстановка в Европа и нестабилността, породена от неубедителните мерки по отношение на дълговата криза. Цената на петрола, разбира се, зависи и от търсенето – както у нас, така и по света. В момента е разгарът на летния сезон, съответно пътуваме повече, а това повишава потреблението на бензин. Заради свитото потребление на всякакви стоки в страни като САЩ и Китай цената на петрола скочи допълнително, тъй като инвеститорите очакват правителствата да променят монетарната си политика в посока на стимулиране на търсенето.

Може би много хора се чудят защо цената на дизела е по-висока от тази на бензина. Отговорът тук се крие във факта, че разходите за производство и облагородяване на 1 тон дизел са по-високи. Има изискване от началото на тази година, според което е задължително той да съдържа 5% биосъставка, което повиши акциза му с 2.5%. В последните години се наблюдава увеличено производство на дизелови автомобили, като продажбите им са 70% от общия обем автомобили. Това от само себе си повишава търсенето, а оттам стимулира цената да расте.

Къде остава държавата в цялата схема? В момента Лукойл Нефтохим държи монопол над цените на горивата и след като пазарът понася поскъпването, то може да продължи, тъй като няма таван на печалбата. Цените в голяма степен зависят от политиката на рафинерията. Държавата от своя страна контролира повишаването на акцизите и може да влияе върху цените на дребно, разбира се, в съответствие с икономическата и екологична политика на страната.

Ако трябва да направим паралел с останалите държави от ЕС – българските и румънските цени на бензина остават сред най-ниските, но и стандартът на живот остава сред най-ниските. Това е и основната причина, поради която толкова силно усещаме поскъпването на горивата.

Този материал има аналитичен и прогнозен характер и не представлява предложение за покупка и/или продажба на някой от упоменатите финансови инструменти. Информацията е взета от широко достъпни източници, за които Делтасток не гарантира изчерпателност и достоверност.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post