пт. апр. 19th, 2024

Иран обмисля законопроект за затварянето на Ормузкия пролив

By energetic юли 21, 2012 #ормузки #пролив

Депутатът от иранския парламент  Джавад Карими Кодуси (Javad Karimi Qodoosi) е внесъл законопроект   за затварянето на Ормузкия пролив за корабоплаване, чрез който на пазара постъпват около 20 процента от  петрол в света, съобщава Agence France-Presse. Кодуси твърди, че около половината от общо 290 народни представители са изразиха своята подкрепа за неговата инициатива.

Иранските официални власти засега нямат коментар по тази инициатива, казвайки, че окончателното решение по този въпрос ще вземе върховният лидер на страната аятолах Али Хаменей. В Министерството на външните работи на Ислямска република казват, че аятолахът сега се отнася към идеята за затваряне на пролива със скептицизъм, но неговото мнение може да се промени.

По-рано Иран официално обяви, че ще затворят стратегически важния пролив, ако Западът пречи на износа на петрол – основен източник на за бюджета в чужда валута. Въпреки тази заплаха ,  ЕС от 1 юли наложи санкции срещу купувачите на ирански петрол, което лиши Техеран от купувачи.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post