сб. апр. 20th, 2024

Вятърните електроцентрали се оказват доста неефективни

Срокът от 25 години за експлоатация на вятърни паркове, се използва за изчисляване на държавните субсидии за вятърните паркове. Полезната експлоатация на вятърните електростанции е само половината от посочените години. Едно скорошно проучване показва, че те започват да се износват само след 12 години.

Професор Гордън Хюз, икономист в Университета на Единбург и бивш съветник на Световната банка за енергетиката, прогнозира необходимостта от значителни инвестиции за подмяната на стари и неефективни турбини. Което ще доведе до увеличение на сметките за електроенергия за домакинствата.

Той казва, че работните характеристики на британските вятърни турбини са се влошили през последните 11 години и че условията за финансиране са изключително щедри, ако са печеливши инвестициите в нови вятърни електростанции, въпреки  бързото влошаване на показателите им.

Проучването дава аргументи на критиците на вятърни паркове, които вече са станали непопулярни сред жителите на много села. Те твърдят, че вятърните станции развалят пейзажа, създават шум и може да причинят увреждане на дивата природа.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post