чт. апр. 18th, 2024

Собственици на ВЕИ са се включвали нелегално към енерго мрежата

By energetic апр. 5, 2013 #изключване

Енерго-Про, ЧЕЗ и EVN са получили нареждане от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) да изключват нови ВЕИ мощности.

От Енерго-Про съобщават за разпореждане от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за ограничаване на производството на електроенергия от вятърни и фотоволтаични електроцентрали с 40 % на територията, обслужвана от компанията, за утре, 6 април 2013 от 10:00 до 17:00 часа. Изискването на ЕСО е обосновано с необходимостта от поддържане на баланс между производство и потребление в електроенергийната система.

По време на вчерашните изключвания от EVN България са констатирали общо 6 случая, при които от страна на ВЕИ-централи бяха регистрирани нерегламентирани действия (самовключвания, неосигуряване или отказване на достъп до съоръженията на сътрудниците на EVN България, изпълняващи диспечерските разпоредби на ЦДУ).

Тези действия са  нарушение на редица нормативно-установени задължения и съобразно това днес EVN България предприе действия за временно прекратяване на достъпа на тези централи до електроразпределителната мрежа до изясняване на обстоятелствата за ползване на мрежата и установяване на съответните договорни отношения.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post