чт. апр. 25th, 2024

ЕК започва проверка в българския енергиен сектор

Днес в Министерския съвет и в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма се получи потвърждението от Европейската комисия за започващата проверка на българския енергиен сектор. Проверката започва следващата седмица. Тя ще се ръководи от представители на Генерална дирекция „Енергетика“ на ЕК.

Експертите ще прегледат законодателната рамка и структурните компоненти на българския енергиен сектор като целта е да бъдат идентифицирани най-важните проблеми в сектора. В нейния ход експертите на ЕК ще проведат двустранни срещи с екипите на МИЕТ, ДКЕВР и мениджъри на големи дружества от енергийния сектор.

Проверката ще се фокусира върху следните ключови теми: правомощията и независимостта на националния регулатор; БЕХ и ролята му на българския енергиен пазар; структурата и дейността на националния електроенергиен пазар; структурата и дейността на националния газов пазар, като се има предвид диверсификацията и спецификите на производството на газ; механизмите на ценообразуване в енергетиката.

Проверката беше договорена по време на посещението на министър-председателя Марин Райков, вицепремиера Екатерина Захариева и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев в Брюксел.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post