чт. апр. 25th, 2024

Нямало да пипат цената на тока след 1 юли?

By energetic май 9, 2013 #цена

Има вероятност след първи юли цената на тока да не се променя. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Асен Василев, като обаче уточни, че все още не са приключили всички разговори по системата за ценообразуването и резервите.

„Към момента разчетите, които ние правим, и разговорите, които провеждаме, показват, че най-вероятно ще може да се запази цената на тока. Тези разчети не са финални, защото разговорите не са приключили“, обясни енергийният министър, цитиран от БНР.

Той разказа, че в мините са намерени разерви. Освен това държавното дружество в Маришкия басейн – ТЕЦ 2 е входирала в ДКЕВР желание да се намали цената на тока, който произвежда, защото е успяла да намери резерв.

„Търсят се резерви във всички други държавни предприятия. Тези резерви идват от изпълнителните директори, синдикатите и всички групи, които са в дружествата заедно, като те трябва да отговарят на две условия – първо, да не застрашават финансовото здраве на дружеството, второто нещо – да не застрашават сигурността на дружеството. В голямата си част тези резерви се намират от премахването на външни доставчици или подобряването на условията по външни договори“, разясни Асен Василев.

Mинистър Василев обясни оставането на поста на директора на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов с намерението на правителството да бъдат направени конкурси за професионален мениджмънт в областта на енергетиката.

„Не съм се уплашил от нищо. Енергетиката е тежък ресор, винаги има натиск, но трябва да се следва натискът на гражданите. Всички производители, доставчици, хора, които работят в сектора, имат интереси. Нормално е всеки да си брани позицията. Но ние трябва да отстояваме позицията на гражданите“, изтъкна Василев.

Помолен за коментар по поисканата му оставка от Българската фотоволтаична асоциация министър Василев каза, че заедно с вицепермиера Захариева са имали среща с представители на Асоциацията, на която са обсъдили нещата. „Има готовност да се започнат разговори, да се види как зелената енергия може да се развива устойчиво в България“, обясни министърът на енергетиката.

 

http://news.ibox.bg/news/id_1161199329

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post