вт. апр. 23rd, 2024

Забраниха добива на злато в Трън

By energetic юни 24, 2013 #добив #злато #Трън

РИОСВ – Перник не разреши добива на злато и сребро в Трън, съобщи mirogled. Причината за решението е, че находището е в близост до река Ерма и извличането на благородните метали от почвата ще замърси водоизточника.

Това обаче подлежи на обжалване пред министъра на околната среда и Административния съд в Перник.

Намерението за добив на благородни метали бе на „Евромакс Сървисиз“ ЕООД. Дружеството е извършвало проучвания в Трън в периода 2004-2011 г., когато са били идентифицирани най-малко 7 зони, в които има златни и сребърни залежи, разположени плитко под земната повърхност.

Златото е в Трън и селата Забел, Ломница, Туруковци, Велиново, Главановци, Ерул и Милкьовци. Тези зони са групирани в две основни области, наречени Малкия хълм и Големия хълм. При последните сондажи в КД-зоната в Малкия хълм е изваден материал от пласт, разположен на дълбочина 12,8 метра в скалите.

Според фирмата в района има 975 грама сребро на тон. Открита е и златна жилка, като сондажите на 20,1 метра дълбочина са извадили 1,25 грама злато на тон.

Възможността за добива на злато в Трън обаче накара местните да изпратят протест до екоминистерството. Те са готови на бунт, тъй като според тях така ще се замърси околната среда.

http://news.ibox.bg/news/id_141583884

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post