чт. апр. 25th, 2024

IHI започва производството на уникално авиоционно биогориво от водорасли

Голямата японска машиностроителна компания IHI   реши да започне уникално промишлено производство на биогориво за авиацията от водорасли.

То ще бъде около десет пъти по-евтино от сегашното, произведено от зърно. Вече е разработена основната технология, като своите заводи компанията възнамерява да пусне  през 2018 г. в Югоизточна Азия и Австралия, пише вестник “Никкей”.

Цената на авиационното гориво от нефт непрекъснато нараства: от 2000 г. насам, според експерти, всяка година   се увеличава с около 14 на сто. Днес разходите за гориво са до 40 на сто от стойността на  пътуване със самолет. Търсенето на самолетно гориво, както смятат експертите, ще продължи да нараства, тъй като в света през 2020 г. ще се използват  около 35 000 търговски самолети – два пъти повече от сега.

Това засилва интереса към производството на гориво от растения, което се смесва с реактивното гориво в различни пропорции. До сега  за производството на биогорива се използваха основно царевица и захарна тръстика. В резултат  пазарните цени на тези култури се увеличиха значително. Водораслите ще решат този проблем, защото тяхната широка употреба за производство на гориво няма да се отразява на продоволствената безопасност на човечеството.

Японската корпорация IHI в дългосрочен план планира да пусне и автомобилно гориво от водорасли. Размерът на световния пазар на такива горива, по нейни  изчисления, през 2020 г. ще достигне 800  милиарда йени /над $ 8.000 милиарда/.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post