пт. апр. 19th, 2024

Министър Стойнев: Енергетиката на страната е в тежко състояние

Производството на ток от основни централи намалява от началото на годината. За сметка на това се увеличава производството на т.нар. зелена енергия, обяви енергийният министър Драгомир Стойнев, който представи пред Народното събрание Доклад за състоянието на енергетиката.

При електроенергийната система на страната има тревожни тенденции, които се виждат от данни за първото тримесечие на тази година в сравнение със същия период на 2012 година, посочи министърът. Има намаление на производството на електроенергия от атомната и топлоелектрическите централи, има намаление на брутното вътрешно потребление с над шест процента. Единствено увеличение се наблюдава при електроенергията от възобновяеми енергоизточници като ръста за първото тримесечие на тази година е 51 процента.

„Енергетиката на България към настоящия момент е в изключително тежко състояние. Проблемите се наблюдават по цялата верига от добив и внос на първични енерго ресурси, въглища и природен газ до преобразуването им в електро и топлоенергия, съответно до пазарите на тези продукти, в това число износ на електроенергия. Това са натрупаните в течение на години проблеми и нерешаването им доведе до дисбаланс в целия сектор.“

Министърът посочи още, че от 2009 година разходите за АЕЦ „Белене“ са в размер на над 350 милиона лева и въпреки спирането на проекта, плащанията продължават. От 2009 до юни 2013 година задълженията на АЕЦ „Козлодуй“ се увеличават със 143 милиона лева, а общите задължения на централата са за над 800 милиона лева. Към юни 2013 година загубите на Булгаргаз са се увеличили с 207 милиона лева.

БНР

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post